Veelgestelde vragen

Hier vind je een antwoord op de meest gestelde vragen per onderwerp.

1. Over Het Kunstuur

2. Tickets

3. Groepen

4. Praktische info

5. Toegankelijkheid

6. Huisregels

Veelgestelde vragen

1. Over Het Kunstuur

Tonen de tentoonstellingen in Mechelen, Hasselt en Roeselare dezelfde schilderijen?

In de tentoonstellingen van Hasselt en Roeselare worden schilderijen tentoongesteld die eerder al te zien waren in Mechelen. Gezien de bijzondere locaties is het steeds de moeite om de drie locaties te bezoeken.

Ik wil graag een verhaal of schilderij voorstellen aan Het Kunstuur. Bij wie kan ik terecht?

Heeft u zelf ook een leuk verhaal van één van onze tentoongestelde schilders ? Laat het ons weten: info@hetkunstuur.com. Bezit u ook interessante werken en wil u ze uitlenen voor één van de volgende tentoonstellingen? Laat het ons weten: bruiklenen@hetkunstuur.com.

Wat moet ik mij voorstellen bij een bezoek aan Het Kunstuur?

Binnenkort ga je het Kunstuur bezoeken. Heb je vooraf graag zoveel mogelijk detailinformatie om je beter te kunnen voorbereiden? Lees dan zeker deze tekst.

2. Tickets

Kan ik al tickets kopen voor de volgende tentoonstelling van Het Kunstuur?

Het is momenteel mogelijk tickets te boeken voor Het Kunstuur Mechelen 7, Het Kunstuur Hasselt 3, en Het Kunstuur Roeselare 2.

Moet ik als individuele bezoeker tickets op voorhand reserveren?

We raden aan om tickets online te reserveren. In het weekend en tijdens schoolvakanties kan het zijn dat er aan de balie geen tickets meer beschikbaar zijn op het gewenste uur.

De code van mijn cadeaubon werkt niet, wat nu?

De code van uw cadeaubon start met een G. Deze code kan je op het einde van de boeking ingeven bij de betaling (niet onder kortingscode). De cadeaubon heeft geen vervaldatum. Als je toch een probleem ondervindt, stuur gerust een mail. Voor Mechelen, kan je mailen naar info-mechelen@hetkunstuur.com. Voor Hasselt: info-hasselt@hetkunstuur.com. Voor Roeselare: info-roeselare@hetkunstuur.com.

Kan ik mijn Museumpas hier gebruiken?

Het Kunstuur is een privé-initiatief en werkt zonder subsidies. Iedereen betaalt dezelfde prijs naargelang dag en uur. Het niet mogelijk om de Museumpas te gebruiken.

Ik wil iemand tickets voor Het Kunstuur cadeau doen. Kan dit?

Via deze link kan je een cadeaubon bestellen voor Het Kunstuur. Een cadeaubon heeft geen vervaldatum en is op alle locaties geldig. De bestemmeling van de cadeaubon reserveert zelf zijn bezoek op datum en uur naar keuze (met code die op de cadeaubon staat). Een cadeaubon kan ook gebruikt worden in de museumshop.

Is er een korting voor gepensioneerden, studenten, kinderen, leerkrachten etc.?

Naargelang het uur en de dag van uw bezoek betaal je een promotieprijs. Er zijn geen bijkomende kortingen. Raadpleeg onze beschikbaarheidskalender om te kijken welke prijzen bij welk tijdslot horen. Als leerkracht geniet je via de Klasse website momenteel van een voordeel. Ook leden van de Knack Club genieten van een voordeel tot 30 juni 2024.

Hoeveel kost een ticket? Waarom is niet elk tijdslot dezelfde prijs?

Naargelang de locatie, het uur en de dag van uw bezoek betaal je een promotieprijs. De tarieven zijn verschillend naargelang de drukte. Raadpleeg onze beschikbaarheidskalender om te kijken welke prijzen bij welk tijdslot horen.

Ik ben ziek, te laat, kan toch niet komen op de geplande datum, kan het bezoek verplaatst worden?

Dat kan. Stuur ons een mailtje, met een gewenste datum/tijdstip. Kijk goed naar de beschikbaarheidskalender op de website om te bekijken welke tijdsloten nog vrij zijn. Het kan zijn dat een ander tijdslot een andere ticketprijs heeft. Voor Mechelen, kan je mailen naar info-mechelen@hetkunstuur.com. Voor Hasselt: info-hasselt@hetkunstuur.com. Voor Roeselare: info-roeselare@hetkunstuur.com.

Mag een begeleider van een mindervalide gratis de tentoonstelling bezoeken?

De tentoonstelling is volledig rolstoeltoegankelijk. Mindervaliden die toch begeleiding nodig hebben, in het bezit van een European Disability card, kunnen gratis één begeleider meenemen naar de tentoonstelling. Dit moet op voorhand aangevraagd worden. Voor Mechelen, kan je mailen naar info-mechelen@hetkunstuur.com. Voor Hasselt: info-hasselt@hetkunstuur.com. Voor Roeselare: info-roeselare@hetkunstuur.com.

Ik heb een verkeerd tijdslot geboekt, of wens toch niet meer op bezoek te komen bij Het Kunstuur. Kunnen tickets terugbetaald worden?

Het Kunstuur is erg flexibel met het aanpassen van uw ticket naar een andere datum, of het terugstorten van het betaalde bedrag in de vorm van een waardebon. De waardebon vervalt nooit en kan op elke locatie gebruikt worden. Voor Mechelen, kan je mailen naar info-mechelen@hetkunstuur.com. Voor Hasselt: info-hasselt@hetkunstuur.com. Voor Roeselare: info-roeselare@hetkunstuur.com.

 

3. Groepen

Welke formules bestaan er voor groepen?

Voor groepen van 8+ personen reserveren wij voor u opeenvolgende tijdsloten op een moment naar keuze. Voor een bezoek aan Mechelen, stuur een mailtje naar: groepen-mechelen@hetkunstuur.com, voor Hasselt: groepen-hasselt@hetkunstuur.com, voor Roeselare: groepen-roeselare@hetkunstuur.com.

Voor grote groepen bestaat er de mogelijkheid om buiten de normale openingsuren een bezoek te organiseren.

Ook scholen die een bezoek willen brengen aan Het Kunstuur kunnen via dit emailadres hun aanvraag doen.

4. Praktische info

Wat zijn de openingsuren van de tentoonstelling?

De openingsuren verschillen naargelang de dag of locatie. Raadpleeg onze beschikbaarheidskalender om te kijken op welke uren er nog tijdsloten beschikbaar zijn.

Hoelang duurt een bezoek? Om de hoeveel tijd mag er een groep binnen?

Een bezoek aan Het Kunstuur duurt exact één uur. Om de 20 minuten kunnen maximaal 8 bezoekers starten. Op voorhand boeken via de website is dus een must, evenals op tijd komen!

Waar kan ik mijn jas en spullen opbergen tijdens mijn bezoek?

Alle locaties: Het Kunstuur stelt gratis een vestiaire ter beschikking aan haar bezoekers. In de vestiaire kan je kledingstukken, wandelstokken en paraplu's opbergen. Grotere tassen en rugzakken zijn om veiligheidsredenen niet toegelaten in de tentoonstellingszalen, en worden verplicht achtergelaten.

MECHELEN In de vestiaire kan je veilig jouw spullen opbergen in een gratis locker. Er is steeds een baliemedewerker aanwezig die de lockers bewaakt. 

ROESELARE In de ontvangstruimte zijn lockers beschikbaar om tassen of rugzakken in op te bergen. De bezoeker wort verzocht geld en waardevolle voorwerpen uit de kledingstukken te halen vooraleer hij deze in de vestiaire achterlaat. 

Kan ik de rondleiding in een andere taal dan Nederlands volgen? Welke?

De rondleiding is te volgen in het Nederlands, Engels, of Frans. Dit is aan te passen per bezoeker, ook binnen eenzelfde groep.

Waar kan ik in de buurt iets drinken of eten?

MECHELEN

Je kan je Kunstuur beleving verderzetten in Het Kunstuur Café, rechtover Het Kunstuur Mechelen. Ga zeker langs want in dit café ervaar je eveneens een aparte beleving. Naast drankjes wordt er in het café verse dagsoep geserveerd. In het centrum van Mechelen zijn er daarnaast nog tal van eetgelegenheden.

ROESELARE

Roeselare heeft heel wat te bieden op culinair vlak.

Op de website van stad Roeselare kan u de horecazaken terugvinden die meedoen aan het horeca arrangement voor Het Kunstuur.

HASSELT

In de omgeving van Het Kunstuur Hasselt, zijn er vele gezellige restaurantjes en terrasjes. Van gastronomisch tafelen tot een hippe cocktailbar: aan keuze geen gebrek.

5. Toegankelijkheid

Zijn jullie rolstoeltoegankelijk?

MECHELEN

Het gebouw is toegankelijk via een wegneembaar steil hellend vlak met een breedte van 80 cm. De inkomdeur is vrij zwaar, maar er is steeds een baliebediende aanwezig die hulp kan bieden. De balie zelf is voor een deel verlaagd. Binnen is er voldoende vrije circulatieruimte. De doorgangen zijn voldoende breed en de deuren openen automatisch. De doorgang tussen de 2de en 3de tentoonstellingsruimte verloopt via een hellend vlak. Er zijn opvouwbare museumstoelen en twee rolstoelen beschikbaar. Het aangepast toilet is voorzien van beugels. Er is steeds hulp in de buurt indien nodig.

ROESELARE

De kerk is bereikbaar via 3 trapjes, elk 16 cm hoog. Aan de rechterzijde is er, naast de trappen, een vast hellend vlak voorzien. De deur heeft voldoende doorgangsbreedte. De baliebediende, die zich steeds in de inkomhal van de kerk bevindt, komt graag helpen waar nodig.

De route door de verschillende ruimtes gebeurt langs voldoende ruime doorgangen. In- en uitgangdeur openen automatisch, tussen ruimte 1 & 2 en tussen ruimte 2 & 3 zijn er automatische gordijnen. Er is een aangepast toilet met voldoende opstel- en draairuimte voor en rechts van de toiletpot. Rechts van het toilet is ook een beugel voorzien. De wastafel is onderrijdbaar. Op het plein zelf is geen parkeergelegenheid, in de straten grenzend aan het plein, zijn telkens aangepaste voorbehouden plaatsen voorzien, dit op basis van beschikbaarheid. Er zijn 2 rolstoelen en museumstoelen beschikbaar.

Werken de audiogidsen ook goed met gehoor apparaten?

De audiogidsen kunnen in volume aangepast worden, en werken normaal gezien prima met gehoorapparaten.

Zijn er parkeerplaatsen in de buurt? Zijn deze ver wandelen?

MECHELEN

De dichtstbijzijnde parkings zijn Parking Kathedraal (1 minuut wandelen) en Parking Grote Markt (2 minuten wandelen). Iets verder zijn Indigo Park – Centerparking (6 minuten wandelen) en Parking Veemarkt (7 minuten wandelen).

Op zaterdag en zondag is het erg druk en kan het zijn dat de parkings in de binnenstad volzet zijn. Op zaterdag en koopzondagen kan je parkeren aan de Nekkerhal en brengt de gratis Shopping Shuttle je tot de Grote Markt.

ROESELARE

De dichtstbijzijnde parking is de Stationsparking , op slechts 2 à 3 minuutjes stappen van Het Kunstuur. Ook de Wallenparking en Parking De Munt bevinden zich op wandelafstand.

In de straten grenzend aan het De Coninckplein is er (beperkte) mogelijkheid om betalend te parkeren. Daar bevinden zich ook enkele parkeerplaatsen voor mensen met een handicap, dit op basis van beschikbaarheid.

Voor meer info over parkeren in Roeselare kun je terecht op de website van de stad Parkings in Roeselare | Stad Roeselare

HASSELT

Voor meer info over parkeren in Hasselt kun je terecht op de website van de stad Parkeren in Hasselt | Hasselt.

6. Huisregels

Mag ik mijn hond of huisdier mee naar binnen nemen?

Helaas is het Het Kunstuur geen concept waar dieren erg gelukkig van worden. Bovendien is het concept pas écht magisch als je de aandacht volledig op de getoonde kunstwerken en verhalen kan vestigen. Daarom worden dieren – met uitzondering van assistentiehonden met certificaat –  niet toegelaten in de tentoonstellingszalen.

Is de tentoonstelling geschikt voor kinderen?

Vanaf 8 of 9 jaar oud kunnen kinderen de tentoonstelling vlot meevolgen. Jongere kinderen worden soms geprikkeld door de duisternis en stilte in de zalen. Om iedereen een aangename beleving te kunnen garanderen, raden we af om baby’s of peuters mee te nemen naar de tentoonstelling. Er gelden geen kortingen voor kinderen.

Het is verboden de kunstwerken aan te raken!

Eten, drinken en roken is niet toegestaan.

Foto's nemen mag, maar zonder flits.

Heb je toch nog een vraag voor ons? Voor Mechelen, kan je mailen naar info-mechelen@hetkunstuur.com. Voor Hasselt: info-hasselt@hetkunstuur.com. Voor Roeselare: info-roeselare@hetkunstuur.com.